Salut laboral i riscos psicosocials

Accidents laborals

Revisarem els protocols d’atenció i seguiment dels accidents de treball amb conseqüències greus, perquè, des del moment de l’emergència, l’empresa acompanyi de manera activa les persones afectades i les seves famílies en els processos de gestió i resolució d’aquests accidents.

Fomentarem la formació continuada del personal i l’avaluació continuada dels riscos propis del lloc de treball, facilitant les mesures de contenció del risc. Treballarem perquè es posi al nostre abast, amb el mínim cost econòmic, tots els mecanismes necessaris de disminució del risc, com són el equips de protecció individual, ergonomia adequada, mesuradors de contaminants ambientals, canvi de filtres de les cabines, eliminació adequada de residus, il·luminació, climatització i atenció psicològica, entre d’altres.

Lluitarem perquè el nivell de protecció sigui el mateix entre tot el personal de la Universitat, independentment dels recursos econòmics dels quals disposi el grup.

Fomentarem que el màxim de les activitats es duguin a terme seguint protocols normalitzats de treballs (PNT) per tal de minimitzar riscos i millorar la qualitat i la reproductibilitat de la nostra feina.

Riscos psicosocials

La sobrecàrrega de feina reconeguda per moltes persones que treballen a la UAB, agreujada en els últims temps per l’increment de la competitivitat i de les avaluacions per obtenir les acreditacions necessàries per continuar la carrera professional, els canvis constants en les demandes i en el model de carrera acadèmica, deriven en un malestar físic i psicològic que afecta directament el benestar i el rendiment dels nostres treballadors i treballadores, així com les seves possibilitats de conciliar la vida laboral, personal i familiar. La vivència psicològica d’excés de treball i de manca de temps per fer-ho tot i fer-ho bé és un factor important de risc psicosocial. En aquest sentit, considerem necessari promoure un model d’organització i gestió del treball a la Universitat que garanteixi la salut ocupacional i la qualitat de vida laboral i personal. Per això, es treballarà en la línia de trobar mesures per abordar i reduir aquest malestar (disminució de l’estrès i l’esgotament laboral) com a forma de garantir el benestar físic i psicològic del personal de la UAB.

Els factors de risc psicosocial s’han d’avaluar i cal dissenyar estratègies de prevenció. Una de les propostes que volem impulsar és promoure un model d’organització i gestió universitària que ofereixi més garanties per al compromís ètic, crític i social, així com per a la salut ocupacional i la qualitat de vida laboral i personal.

riscosYellow

Deja un comentario